1.07 każdego roku w Polsce uznawany jest za otwarcie sezonu borówkowego - tego właśnie dnia zaczynają się zbiory tego cennego, zdrowego i jakże pysznego owocu.
Połowa lutego to najlepszy moment na przycięcie Borówki. Odpowiednia korekta pędów pozwoli na lepsze owocowanie.
Przycinanie borówki po 4-5 latach od posadzenia.
- wycinamy nadliczbowe, najstarsze pędy
- po wycięciu krzew powinien posiadać 6-8 pędów
- młode pędy są zielone a starsze czerwonobure
- cięcie odmładzajace wyknojemy mocno ( po wielu latach) - wtedy wszystkie pędy tniemy na wys. 30-50cm
- cięcie odmładzające pozbawia owocowania na 1-2 sezony
- wszystkie cięcia należy dostosować do warunków pogodwych ( słonecznie ), glebowych oraz do odmian, które mamy zamiar ciąć.
- po cięciu w okresie wiosennym warto zastosować nawóz oraz mikoryzę
- do cięcia stosujemy ostre sekatory i nożyce - często używa się elektrycznych
Owoce borówki są smaczne, soczyste, zazwyczaj słodkie, jędrne i zdrowe. Można je spożywać bezpośrednio, nadają się na przetwory i do mrożenia. Borówki są idealne dla diabetyków, obniżają cholesterol i mają właściwości antyrakowe. Posiadają wiele witamin - witamina C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy.
Polska jest liderem produkcji borówki w Europie i w czołówce producentów na świecie - roczne zbiory to ok 40 tys. ton. Polska przoduje również w uprawach ekologicznych.
80% polskich upraw trafia na eksport - polski owoc jest ceniony za jakość i smak.
Uprawa borówki amerykańskiej nie jest łatwa, wymaga wielu lat doświadczeń oraz ciągłej pielęgnacji. Pierwsze zbiory pojawiają się po 2-3 sezonach, ale pełna wydajność plantacji osiągana jest w 6-7 sezonie dojrzewania. Mimo tych trudności areał upraw z roku na rok się powiększa. Szacuje się, że przekroczył już 10tys. hektarów. W Polsce można wyróżnić plantacje, które są liderami i posiadają uprawy rzędu kilkuset hektarów, ale jest wielu drobnych plantatorów, którzy wykorzystali walory przyrody tworząc małe ekologiczne plantacje.
Borówki nadają się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, lodów i owocowych koktajli.