Luty - cięcie Borówki

   1.07 każdego roku w Polsce uznawany jest za otwarcie sezonu borówkowego -   tego właśnie dnia zaczynają się zbiory tego cennego, zdrowego i jakże pysznego owocu. 
 

Połowa lutego to najlepszy moment na przycięcie Borówki. Odpowiednia korekta pędów pozwoli na lepsze owocowanie. 

Przycinanie borówki po 4-5 latach od posadzenia. 

  • wycinamy nadliczbowe, najstarsze pędy
  • po wycięciu krzew powinien posiadać 6-8 pędów
  • młode pędy są zielone a starsze czerwonobure
  • cięcie odmładzajace wyknojemy mocno ( po wielu latach)  - wtedy wszystkie pędy tniemy na wys. 30-50cm
  • cięcie odmładzające pozbawia owocowania na 1-2 sezony
  • wszystkie cięcia należy dostosować do warunków pogodwych ( słonecznie ), glebowych oraz do odmian, które mamy zamiar ciąć. 
  • po cięciu w okresie wiosennym warto zastosować nawóz oraz mikoryzę
  • do cięcia stosujemy ostre sekatory i nożyce - często używa się elektrycznych 

      Owoce borówki są smaczne, soczyste, zazwyczaj słodkie, jędrne i zdrowe. Można je spożywać bezpośrednio, nadają się na przetwory i do mrożenia. Borówki są idealne dla diabetyków, obniżają cholesterol i mają właściwości antyrakowe. Posiadają wiele witamin - witamina C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy. 

       Polska jest liderem produkcji borówki w Europie i w czołówce producentów na świecie - roczne zbiory to ok 40 tys. ton. Polska przoduje również w uprawach ekologicznych. 

80% polskich upraw trafia na eksport - polski owoc jest ceniony za jakość i smak. 

       Uprawa borówki amerykańskiej nie jest łatwa, wymaga wielu lat doświadczeń oraz ciągłej pielęgnacji. Pierwsze zbiory pojawiają się po 2-3 sezonach, ale pełna wydajność plantacji osiągana jest w 6-7 sezonie dojrzewania. Mimo tych trudności areał upraw z roku na rok się powiększa. Szacuje się, że przekroczył już 10tys. hektarów. W Polsce można wyróżnić plantacje, które są liderami i posiadają uprawy rzędu kilkuset hektarów, ale jest wielu drobnych plantatorów, którzy wykorzystali walory przyrody tworząc małe ekologiczne plantacje. 

Borówki nadają się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, lodów i owocowych koktajli.

 

Zobacz podobne artykuły

Copyright by planujemyogrod.pl
Projekt i wykonanie: sitebysite.pl
Ta strona używa plików cookie
Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić lepszą wygodę użytkowania. Korzystając z tej strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas wszystkich plików cookie zgodnie z warunkami naszej polityki plików cookie. Dowiedz się więcej
Odrzuć wszystkie Akceptuj wszystkie