Aronia – najwyższy czas na zbiory
Polska jest jedynym krajem, w którym hodowana jest Aronia na dużą skalę. W dobie mody na zdrową żywność roślina ta staje się coraz bardziej popularna, warto ją mieć w swoim ogrodzie. Warto ją posadzić w ogrodzie również ze względów dekoracyjnych, w maju pięknie kwitnie na biało, a w lipcu i sierpniu liście przybierają różnorakie barwy. Gotowe sadzonki aronii najlepiej sadzić w październiku lub na przełomie marca i kwietnia. Krzewy wyrastają na wysokość 3 metrów. Aronie można wykorzystać jako żywopłot, będzie świetną osłoną przeciw wiatrom, może również akcentować granice działki lub posłużyć do obsadzania skarp.
Krzewy aronii są łatwe w uprawie. Łatwo przystosowują się do warunków panujących w naszym klimacie, nie potrzebują nawożenia, są mrozoodporne, są odporne na wszelkie choroby i szkodniki. Nie trzeba jej niczym opryskiwać. Krzewy aronii sadzimy jesienią, najlepiej w nasłonecznionym miejscu, w cieniu wyda mniej owoców. Wydaje owoce po 2 lub 3 latach od posadzenia. Raz posadzone może dawać owoce nawet przez 15 do 20 lat! Należy pamiętać o przycinaniu krzewu do 1/3 ich długości oraz o usuwaniu słabych pędów. Przycinanie należy przeprowadzać najpóźniej na początku kwietnia. Dzięki temu roślina będzie mieć obfite owoce.
Aronia to samo zdrowie. Ze wszystkich owoców zawiera najwięcej witaminy P. Działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie. Poprawia krążenie krwi i obniża ciśnienie. Zmniejsza poziom cholesterolu. Zapobiega zawałom, udarom mózgu, demencji, chorobom Alzhaimera i Parkinsona, a także cukrzycy. Aronia obniża też ryzyko zachorowania na raka. Łagodzi skutki chemio i radioterapii. Uodparnia też na szkodliwe promieniowanie UV, poprawia jakość wzroku. Zmniejsza napięcie nerwowe i stres. Sok z aronii zawiera wiele cennych witamin C, E, i B, ponadto wiele mikro i makro elementów jak wapń czy żelazo.
Im późniejszy zbiór tym słodsze owoce. Przyjmuje się wrzesień jako najlepszą porę na zbieranie owoców. Najlepszym symptomem, który wskazuje, że nadszedł czas na zbiory jest żółtopomarańczowy kolor liści i czarny kolor jagód. Można je zamrozić i dodawać do koktajli, mrożone tracą gorzki posmak. Aronia wspaniale nadaje się do dżemów, soków i galaretek. Z zasuszonych owoców można zrobić herbatę. Przetworzona nie traci swoich właściwości zdrowotnych. Owoce aronii można też suszyć i kandyzować. Owoce aronii można przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni i nie ulegną zepsuciu. Proponujemy zrobić z niej pyszną, zdrowotną nalewkę. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na zdrowotny trunek.
Nalewka z aronii
- 2 kg owoców aronii
- 4 litry wody
- 2kg cukru
- 1 litr spirytusu
- sok z cytryny
- liście wiśni
Przygotowanie: owoce dokładnie myjemy, liście wiśni zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut, dodajemy owoce aronii i gotujemy przez następne 30 minut. Odstawiamy aby wystudzić. Po wystudzeniu rozetrzeć owoce, dodać sok z cytryny i cukier i gotować do rozpuszczenia cukru. Dodać spirytus i rozlewać do butelek. Im dłużej będzie leżakować, tym będzie lepsza.
Na zdrowie!