Choinka
Bez niej nie ma Świąt Bożego Narodzenia - choinka. Świeża, pachnąca, a nawet kłująca wnosi niesamowitą atmosferę miłości i szczęścia do każdego domu.
Wiele osób rezygnuje z zakupu żywej choinki ze względu na większy wydatek i krótkotrwałość rośliny. Jednak dla tych, którzy uwielbiają żywe, zielone drzewka jest rozwiązanie - można zakupić choinkę w doniczce i potem zasadzić ją w ogrodzie lub na działce.
Jaką choinkę najlepiej wybrać? Najbardziej powszechnie wybieranymi drzewkami są świerk pospolity, świerk srebrny, jodła kaukaska oraz sosna pospolita.
Aby choinka służyła długo jako ozdoba należy wybierać drzewka zdrowe bez połamanych gałązek. Najlepiej wybierać drzewka, które są przetrzymywane na zewnątrz. Igły takie drzewka powinny być zielone i twarde i błyszczce. System korzeniowy nie może być przesuszony i wychodzić poza doniczkę.
Jeżeli wybieramy cięte drzewka należy pamiętać o regularnym ich podlewaniu.
Choinki najlepiej kupić 2 tygodnie przed świętami aby mogły się powoli przygotować do przebywania w wyższej temperaturze. Warto więcej zapłacić za choinkę aby uzyskać pewność jej zdrowej i dobrej kondycji. Najlepiej wybierać centra ogrodnicze o nieposzlakowanej opinii.
Bezpośrednio po zakupie choinki należy ją przetrzymywać przez jakiś czas na zewnątrz! Nie możemy odrazu jej przynieśc do domu gdyż będzie to dla niej szok termiczny. Przez kilka dni w garażu, potem w piwnicy powoli przyzwyczajamy choinkę do wzrostu temperatury. Nie stawiajamy jej bezpośrednio przy żródle ciepła, zmniejszmy temperaturę w pomieszczeniu, gdzie stoi choinka i koniecznie pamiętajmy o podlewaniu systematycznym. Warto też zraszać gałązki drzewka co jakiś czas i użyć odżywki do roślin zielonych.
Domowym sposobem na opóznienie opadania igiełek jest podlewanie choinki wodą z cukrem. Wystarczy rozpuścić 2 łyżki cukru w litrze wody i podlewać drzewka.
Wybierajmy też ozdoby choinkowe, które nie obciążą gałązek drzewka. Zainwestujmy w diody LED gdyż one wytwarzają mniej ciepła niż zwykłe światełka choinkowe.