01.07 - Dzień polskiej Borówki
01.07 jest uznany jako dzień polskich owoców między innymi borówki amerykańskiej.
Tego właśnie dnia zaczynają się zbiory tego cennego, zdrowego i jakże pysznego owocu.
Owoce borówki są smaczne, soczyste, zazwyczaj słodkie, jędrne i zdrowe. Można je spożywać bezpośrednio, nadają się na przetwory i do mrożenia. Borówki są idealne dla diabetyków, obniżają cholesterol i mają właściwości antyrakowe. Posiadają wiele witamin - witamina C, B6, A, E, K, tiamina, niacyna, ryboflawina, kwas foliowy.
Polska jest liderem produkcji borówki w Europie i w czołówce producentów na świecie - roczne zbiory to ok 40 tys. ton. Polska przoduje również w uprawach ekologicznych.
80% polskich upraw trafia na eksport - polski owoc jest ceniony za jakość i smak.
Uprawa borówki amerykańskiej nie jest łatwa, wymaga wielu lat doświadczeń oraz ciągłej pielęgnacji. Pierwsze zbiory pojawiają się po 2-3 sezonach, ale pełna wydajność plantacji osiągana jest w 6-7 sezonie dojrzewania. Mimo tych trudności areał upraw z roku na rok się powiększa. Szacuje się, że przekroczył już 10tys. hektarów. W Polsce można wyróżnić plantacje, które są liderami i posiadają uprawy rzędu kilkuset hektarów, ale jest wielu drobnych plantatorów, którzy wykorzystali walory przyrody tworząc małe ekologiczne plantacje.
http://e-borowka.eu/pl/o-plantacji
Borówki nadają się idealnie jako dodatek do ciast, deserów, lodów i owocowych koktajli.