Czarny bez to niedoceniana, zdrowotna roślina. Krew ten rośnie pospolicie w naszym kraju. Mamy dla Was kilka porad jak wykorzystać jej dobrodziejstwo.
Czarny bez zakwita na początku czerwca. Jego kwiaty są bogate w cenny pyłek, dlatego robi się z nich aromatyczne herbatki, nalewki, syropy i lemoniady. Z kwiatów czarnego bzu można również porządzić pysznego szampana!
Skarbnicą cennych witamin są jednak przede wszystkim dojrzewające pod koniec lata owoce, które leczą infekje, przeziębienia, oczyszczają krew, działają przeciwbólowo i napotnie.
Witaminy w syropie:
Składniki:
- 1kg owoców czarnego bzu
- 500g cukru
Oczyszczone owoce zalać szklanką wody. Gotować przez około 20 min. Odcedzić. Wsypać cukier. Gotować jeszcze przez 5 min. Przelać do buteleczek i pasteryzować 15 min. Idealny syrop na przeziębienie!
Czarny bez to także doskonały lek na kaszel. Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy gdy walczymy z ostrym kaszlem i chcemy obniżyć gorączke.
Odwary z owoców wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
LECZNICZE WINO Z CZARNEGO BZU
- 1,5 kg oczyszczonych owoców bzu czarnego
- 1 kg cukru
- opakowanie matki drożdżowej
- 3g kwasku cytryniwego
3,5 l wody zagotować z cukrem, odstawić do wystudzenia. Do uzyskanego syropu wrzucić owoce bzu. Całość zagotować i ponownie ostudzić. Dodać matkę drożdzowąi kwasek cytrynowy. Wino przelać do balonu z rurką fermentacyjną. Po dwóch miesiącach przefiltrowane wino można rozlać do butelek. Wino wzmacnia odporność i odmładza. Na zdrowie!