cookies

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jej treści, dostosowania strony do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu

Czarny bez - pełnia witamin

Czarny bez to niedoceniana, zdrowotna roślina. Krew ten rośnie pospolicie w naszym kraju. Mamy dla Was kilka porad jak wykorzystać jej dobrodziejstwo.

Czarny bez zakwita na początku czerwca. Jego kwiaty są bogate w cenny pyłek, dlatego robi się z nich aromatyczne herbatki, nalewki, syropy i lemoniady. Z kwiatów czarnego bzu można również porządzić pyznego szmpana!

Skarbnicą cennych witamin są jednak przede wszystkim dojrzewające pod koniec lata owoce, które leczą infekje, przeziębienia, oczyszczają krew, działają przeciwbólowo i napotnie.

Witaminy w syropie:

Składniki:

- 1kg owoców czarnego bzu

- 500g cukru

Oczyszczone owoce zalać szklanką wody. Gotować przez około 20 min. Odcedzić. Wsypać cukier. Gotować jeszcze przez 5 min. Przelać do buteleczek i pasteryzować 15 min. Idealny syrop na przeziębienie!

Czarny bez to także doskonały lek na kaszel. Napary z owoców i kwiatów czarnego bzu stosujemy gdy walczymy z ostrym kaszlem i chcemy obniżyć gorączke.

Odwary z owoców wykorzystuje się do leczenia migreny, nerwobólów i chorób reumatycznych. Owoce czarnego bzu oczyszczają też organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

LECZNICZE WINO Z CZARNEGO BZU

- 1,5 kg oczyszczonych owoców bzu czarnego

- 1 kg cukru

- opakowanie matki drożdzowej

- 3g kwasku cytryniwego

3,5 l wody zagotować z cukrem,odstawić do wystudzenia. Do uzyskanego syropu wrzucić owoce bzu. Całość zagotować i ponownie ostudzić. Dodać matkę drożdzowąi kwasek cytrynowy. Wino przelać do balonu z rurką fermentacyjną. Po dwóch miesiącach przefiltrowane wino można rozlać do butelek. Wino wzmacnia odporność i odmładza. Na zdrowie!

 

Zobacz podobne artykuły

Copyright by planujemyogrod.pl
Projekt i wykonanie: MEETMEDIA