6 - 12 kwietnia
- przycinamy wrzosy i hortensje
- porządkujemy grządki truskawek i poziomek
- szczepimy drzewka owocowe
- przycinamy iglaki, systematycznie nawozimy i nawadniamy
- przycinanie róż (rozpoczynamy, dopiero gdy zakwitła nam forsycja, usuwając zimowe uszkodzenia, skracając o 1/3 stare pędy, usuwamy pędy słabe i rosnące do środka)
13-19 kwietnia
- kończymy zimowe cięcie pestkowych drzewek owocowych, wrażliwych na uszkodzenia mrozowe (jak śliwa, morela, brzoskwinia, nektaryna), usuwamy nadmiar gałęzi rosnących do środka korony i tych które rosną zbyt nisko. Jednorazowo należy wyciąć nie więcej niż 20% gałęzi, natomiast "rany" smarujemy maścią ogrodniczą
- przycinamy trawnik, w razie potrzeby przeprowadzamy zabiegi pielęgnacyjne takie jak nawożenie, aeracja, wertykulacja
- wysadzanie drzewek owocowych z odkrytymi korzeniami
20-26 kwietnia
- pikowanie pomidorów
- hartowanie roślin ciepłolubnych
- delikatne podcięcie magnolii
- wykonanie cięcia krzewów ozdobnych, które już przekwitły
po 27 kwietnia
- jednorazowy oprysk czereśni przeciwko robaczywieniu (po opadnięciu płatków)
- wykonanie oprysków przeciwko chorobom grzybowym
- wysiew warzyw (marchew, pietruszka, burak, cebula)
- formowanie roślin iglastych