cookies

Informujemy, iż w celu realizacji usług dostępnych w naszym serwisie, optymalizacji jej treści, dostosowania strony do Państwa indywidualnych potrzeb oraz personalizacji wyświetlanych reklam w ramach zewnętrznych sieci remarketingowych korzystamy z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach końcowych użytkowników. Pliki cookies można kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z naszego serwisu, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje stosowanie plików cookies. Więcej informacji zawartych jest w polityce prywatności serwisu

Soczyste gruszki - jak przechowywać i co z nich stworzyć?

          Gruszki to rośliny wymagające, wrażliwe na trudne warunki atmosferyczne i klimatyczne. Mimo to, warto je mieć w swoim ogrodzie, aby móc cieszyć się ich smakiem i cennymi właściwościami tych owoców.

Jak uprawiać drzewka gruszki? Najlepiej na ciepłych, nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru miejcach. Gruszki potrzebują wilgoci, ale nie torelują nadmiaru wody. W pierwszych latach ich wzrostu bardzo ważne jest formowanie i cięcie korony. Z kolei każdego roku przed nadejściem zimy, ziemię wokół drzew warto wyściółkować, zabezpieczając w ten sposób korzenie gruszki przed mrozem.

Do składowania nadają się jedynie zdrowe, nieuszkodzone owoce. Pamiętajmy żeby zbierać gruszki z szypułkami, gdyż te bez nich, szybko gniją. Gruszki bez szypułek należy przeznaczyć na przetwory. No właśnie! Co można przyrządzić z gruszek i dalczego to cenny owoc?

Gruszki to owoce pełne prozdrowotnych właściwości. Zawierają mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, cynku selenu i witamin. Owoce te są pomocne w odchudzaniu. Zawierają mnóstwo błonnika, który przyspiesza przemianę materii. Mają niski indeks glikemiczny - na długo zapewniają uczucie sytości. Regularne spożywanie gruszek pobudza mózg do działania, zawarty w nich bor poprawia pamięć. Gruszki zapobiegają również osteoporozie.

Dziś mamy dla Was przepis na rozgrzewający napój z gruszek na chłodne, zimowe wieczory:

SKŁADNIKI:

-  2 torebki czarnej herbaty, 4 gruszki, 2 cytryny, 50 g imbiru, 6 łyżek miodu, 4 laski cynamonu, 4 gwiazdki anyżu

PRZYGOTOWANIE:

Herbatę zaparzyć w 500 ml wody, imbir obrać i zetrzeć na tarce, gruszki obrać i przepołowić. Z jednej cytryny wycisnąć sok, drugą pokroić w plastry, herbatę przelać do garnka, dodać sok z cytryny, imbir, cynamon, anyż oraz miód. Całość doprowadzić do wrzenia, po czym dodać gruszki i cytrynę. Gotować około 30 min. Smacznego!

 

Zobacz podobne artykuły

Copyright by planujemyogrod.pl
Projekt i wykonanie: sitebysite.pl